Jaarlijkse proeverij 27 maart 2018 | Een jaar van waardevolle groei

 

Proeverij geslaagd
We blikken terug op een geslaagde proeverij waarin we in het eerste deel onder leiding van onze eigen Gert Disberg hebben:

  • Stilgestaan bij enkele voorbeelden van de betekeniseconomie aan de hand van het inmiddels overbekende kwadrantenkruis. Deelnemers werden opgeroepen om te bedenken in welk kwadrant zij willen en kunnen instappen;
  • Geskypet met betekenisgoeroe Kees Klomp in Amerika;
  • Gehoord over de initiatieven rondom de betekeniseconomie in Noord-Brabant van Astrid Kaag;
  • Gesproken met Rob Christenhusz over een te plannen bustour met de Twentse wethouders van sociale en economische zaken langs betekenisvolle bedrijven en initiatieven in de regio;
  • Kennis gemaakt met ondernemer Robbert Nijhuis van SKO in Oldenzaal die samen met ons als eerste ondernemer concreet aan de slag gaat met de uitgangspunten van de betekeniseconomie in zijn bedrijf.

BetekenisBox
Verdeeld over een vijftal tafels zijn we in groepen aan de slag gegaan met de gloednieuwe BetekenisBox. In deze serious game plaatsen de spelers 21 stellingen over de uitgangspunten van de betekeniseconomie op een uitvouwbaar bord waarbij ze kunnen aangeven of ze er wel of niet mee aan de slag willen en of ze er wel of niet iets mee doen. Verdiepingskaarten en actiekaarten helpen de spelers om het gesprek hierover te verdiepen en vervolgens om te zetten in concrete acties en werkafspraken. Het was mooi om te zien hoe geanimeerd en inhoudelijk de gesprekken verliepen. Onze eerste indruk is dat de BetekenisBox een echte aanwinst is voor organisaties die met de betekeniseconomie aan de slag willen in hun eigen organisatie. De BetekenisBox iste bestellen via de stichting. Stuur een mail naar: kaj.morel@betekeniseconomie.nl.

 

Meedoen
We sloten de bijeenkomst af met de vraag welke mensen willen instappen in de Betekeniseconomie in Twente. Er zijn een nieuwe afspraken gemaakt. Zo wordt er bijvoorbeeld een Betekekeniseconomie in de Achterhoek opgericht en wordt er een nieuwe betekenisvolle Tour georganiseerd. We doen een oproep aan alle bedrijven in Twente om afstudeerplekken beschikbaar te stellen voor onderzoek naar de betekeniseconomie. Geïnteresseerden kunnen mailen naar: kaj.morel@betekeniseconomie.nl. 

Onderzoek naar BiT
Tijdens de bijeenkomst deelde Angela Nijenkamp, afstudeerder bij Buro BAM!, een enquête uit onder de deelnemers om meer te weten te komen over hun ideeën over de betekeniseconomie in Twente en de manier waarop de stichting haar verhaal het beste kan vertellen. Als dank kreeg iedereen een leuke verrassing mee naar huis. Als je niet bij de bijeenkomst was, vragen we je om Angela te helpen bij haar onderzoek en haar korte online vragenlijst in te vullen.  

Boek Tijd voor de betekeniseconomie
Bij vertrek kregen alle aanwezigen het nieuwe boek van Kaj Morel mee naar huis. De inkt was letterlijk net droog, want het boek was de dag ervoor geleverd. Een heuse primeur dus voor de bezoekers.

Artikel Snelcursus betekeniseconomie in de praktijk
Kaj heeft ook een handig artikel geschreven met daarin een snelcursus betekenisvol ondernemen in de praktijk. Dit artikel is te lezen via de LinkedIn pagina van Kaj en daar ook te downloaden als pdf-bestand.