Eén van de meest waardevolle dingen die ik heb mogen ondernemen is het ontwerpen en uitvoeren van het programma Renewal Enterprises. Middels dit programma hebben enkele honderden werkzoekenden weer een plek gevonden in onze samenleving waarin zij weer actief een rol spelen.

Renewal Enterprises maakt grote aantallen mensen weer economisch actief via nieuwe bedrijven. Ondernemen gaat over het maken van nieuwe combinaties. Het is indrukwekkend om te zien hoe (tijdelijk) onbenut talent, in combinatie met business opportunities en ongebruikte infrastructuur tot bloei kan komen.

Stelt u zich eens voor: U begint 10 bedrijven met 100 mensen die zich – met al hun ervaring – willen inzetten voor een nieuwe uitdaging. Zij mogen gedurende een half jaar hun uitkering behouden en hebben vanaf de eerste dag weer een visitekaartje… Zij horen er weer bij! En ze ontdekken dat hun talent, gekoppeld aan dat van anderen, waarde heeft. Zij voelen dat ze van betekenis zijn voor de samenleving en ontlenen energie aan de stimulerende dynamiek.

Ik mocht ervaren hoe 60% van de deelnemers weer economisch actief werd, doordat ze een baan kregen, of doordat ze het opgestarte bedrijf zelfstandig gingen voortzetten. Wat de bedrijven verdiend hadden in het project kregen de nieuwe ondernemers mee, als startkapitaal. Wat heeft dat veel opgeleverd!

Dit alles gebeurde in de vorige periode van recessie. En nog steeds raakt het me hoe alle deelnemers (baan of niet) dolenthousiast waren over hun ervaring. Ja, ook de politiek was enthousiast. De staatssecretaris van EZ maakte zich er sterk voor en de Werkloosheidswet kreeg een extra artikel dat ruimte creëerde voor dit initiatief. Dat was toen…

En nu? Op dit moment is er tenminste zoveel onbenut talent: hoogopgeleide en ervaren mensen die vanwege hun leeftijd geen kans krijgen… talentvolle asielzoekers…
Voor die mensen wil ik opnieuw iets gaan betekenen met een nieuwe versie van Renewal Enterprises.

Als u …

  • geraakt bent door deze kort beschreven ervaring;
  • daar zelf iets aan zou kunnen bijdragen,
  • of een kans ziet hierdoor een onbenutte zakelijke kans te realiseren…

laat me dat dan weten.

Ik heb er zin in!

Peter ter HorstPeter ter Horst

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *