Op 3 april zond de VPRO in een Tegenlicht aflevering uit over de betekeniseconomie: Rendement van Geluk. Een perfecte timing, want dit is een interessante uitzending om te kijken in aanloop van ons evenement van volgende week.
De uitzending gaat in op de veranderende economische moraal: maatschappelijke betekenis, welzijn en geluk spelen weer een rol. De jongere generatie neemt de maatschappelijke betekenis mee in de keuze voor een werkgever, en bezit (een eigen huis, een dikke Rolex, een auto) lijkt minder belangrijk te worden. Deze ontwikkeling wordt ook wel de purpose economy of betekeniseconomie genoemd.

VPRO Tegenlicht, Rendement van Geluk:

Indien de video niet werkt, gebruik dan deze link.

Ook organiseerde Tegenlicht een Meet Up in Pakhuis de Zwijger. Hier spraken diverse sprekers over de impact van geluk en betekenis.

“Onze samenleving is doordrenkt met rendementsdenken. Maar wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel? Hoe kan economie tot welzijn en geluk leiden, en daar tegelijkertijd de economische vruchten van plukken?”

Tijdens deze meet up wordt gesproken met Machtelt Groothuis, medeoprichter en voorzitter Investeringscommissie van Social Impact Ventures NL, journalist Teun van de Keuken, bekend van zijn kritiek op de kledingindustrie en chocoladeindustrie (medeoprichter Tony Chocolonely), en Guy van Liemt, directeur bij kenniscentrum Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO).

Meet Up Rendement van Geluk in Pakhuis de Zwijger

Indien de video niet werkt: Tegenlicht Meet Up #71: Rendement van geluk van Pakhuis de Zwijger op Vimeo.

Tot aanstaande woensdag!

Henrike ter Horst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *